'OM censureert artikel over Zorreguieta'

Het Openbaar Ministerie heeft een onwelgevallige mening over de strafrechtelijke vervolging van Jorge Zorreguieta geweerd uit het eigen personeelsblad. Voormalig D66-leider Boris Dittrich pleitte in een interview voor een grondig strafrechtelijk onderzoek naar de vader van prinses Máxima, maar justitie vond deze opvattingen 'te gevoelig' voor plaatsing in het blad Opportuun. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Dittrich wil dat de rol van Zorreguieta tijdens het regime van de Argentijnse junta wordt onderzocht. Nabestaanden van slachtoffers van het militaire regime hebben vorig jaar aangifte gedaan tegen de oud-minister van Landbouw bij het OM. "Het recht moet zijn loop hebben. De rechters in Nederland zijn professioneel genoeg om te beoordelen of Zorreguieta schuldig is of niet", zei Dittrich in een vraaggesprek met het blad.

De auteur van het artikel kreeg te horen dat deze passage moest worden geschrapt. Dittrich kreeg van de eindredacteur van Opportuun te horen dat 'de zinnen over Zorreguieta hier als te gevoelig worden beschouwd'. De geplande publicatie ging niet door.

Dittrich vindt dat het OM 'bepaald geen sterke indruk maakt'. "Dat doet alleen maar vrezen dat de afweging om de heer Zorreguieta al dan niet te vervolgen, door bange mensen wordt genomen. En angst is een slechte raadgever."

Het OM heeft NRC Handelsblad laten weten het interview alsnog te publiceren.