Foto van vrouw in boerka wint World Press Photo

De Spaanse fotograaf Samuel Aranda heeft vrijdag de World Press Photo 2012 gewonnen met een foto van een vrouw in boerka. De vrouw op de foto heeft een gewond familielid in de armen. De foto werd genomen tijdens de onlusten in Jemen, op 15 oktober 2011 in hoofdstad Sanaa.

Jurylid Koyo Kouoh zegt dat de foto voor de hele regio spreekt. "Hij staat voor Jemen, Egypte, Tunesië, Libië, Syrië, voor alles wat gebeurd is tijdens de Arabische Lente." Volgens collega-jurylid Nina Berman is het een bijzondere foto. "In de Westerse media worden gesluierde vrouwen zelden op deze manier getoond, op zo'n intiem moment."

Aranda maakte de foto in opdracht van het Amerikaanse dagblad The New York Times. Hij wint tienduizend euro met de foto. De prijsuitreiking vindt op 21 april plaats in Amsterdam.

De wedstrijd en tentoonstelling hebben ook een Nederlands tintje. Vijf fotografen uit Nederland vielen in de prijzen. Een foto van een Afghaanse politierekruut in Kunduz van Ton Koene werd bekroond met de tweede prijs in de categorie Portret Stories.

Rob Hornstra won in de categorie Arts and Entertainment de eerste prijs met The Sochi Project: Sochi Singers. Ook Ilvy Njiokiktjien, Paolo Woods en Pavel Prokopchik vielen voor Nederland in de prijzen.

De tentoonstelling, met wat volgens de World Press Photo de beste persfoto's van het afgelopen jaar zijn, is van 20 april tot 17 juni te zien in De Oude Kerk in Amsterdam.


Foto van vrouw in boerka wint World Press Photo (Foto: Novum)