Keith Bakker: Ik verdien straf

Keith Bakker vindt dat hij straf verdient. Dat vertelde de afkickgoeroe donderdag in de Amsterdamse rechtbank. Bakker wordt verdacht van het seksueel misbruiken van negen ex-patiënten. "Ik heb er een grote puinhoop van gemaakt."

Bakker zegt dat hij zelf hulp had moeten zoeken. "Ik heb belangrijke grenzen overschreden, dat had ik nooit mogen doen. Ik was helemaal de weg kwijt." De verslavingsdeskundige is ambivalent over zijn voorarrest. "Natuurlijk wil ik graag mijn kinderen zien, maar ik vind dat ik het verdien om vast te zitten."

De 51-jarige Bakker zit sinds april vast. Hij meldde zich toen bij de Amsterdamse politie, nadat in december 2010 de eerste verhalen over seksuele handelingen met patiënten waren opgedoken. Bakker wordt onder meer beschuldigd van verkrachting, maar dat blijft hij in alle toonaarden ontkennen.

"Ik ben geen verkrachter", zei Bakker donderdag. "Ik heb ook nooit iemand bedreigd. Sommige dingen die in mijn dossier staan zijn wel gebeurd en daar neem ik voor honderd procent de verantwoordelijkheid voor." Over welke handelingen Bakker het heeft, blijft nog onduidelijk. Zijn zaak wordt eind maart inhoudelijk behandeld.

De verslavingsdeskundige laat zich op eigen verzoek over twee weken aan de tand voelen door de rechter-commissaris. "Ik ben er klaar voor om alles op te biechten. Ik wil mijn verantwoording nemen."

Tijdens de zitting van donderdag bood Bakker ook zijn excuses aan de NCRV aan. Voor die omroep maakte de afkickgoeroe programma's als Family Matters. Dat programma werd in december 2010 stopgezet toen de eerste beschuldigingen aan Bakkers adres werden geuit. "Ze pompten veel geld in de show", zei Bakker over de NCRV. "Maar ik heb ze nooit verteld dat hun grote held zelf in de problemen zat."