GroenLinks-stemmers: trek stekker uit missie Kunduz

Een ruime meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt dat hun partij de steun aan de Nederlandse missie in het Afghaanse Kunduz moet intrekken. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond voor Novum Nieuws in aanloop naar het partijcongres komende zaterdag.

Van de mensen die nu GroenLinks zouden stemmen, is 63 procent van oordeel dat hun partij de stekker uit de missie moet trekken. Van deze groep vindt zelfs 69 procent dat de partij nooit toestemming had moeten geven voor de missie.

Van alle Nederlanders zegt 55 procent dat GroenLinks de steun aan de missie Kunduz moet intrekken. Van de mensen die ooit op GroenLinks hebben gestemd is dat 66 procent.

Dankzij de steun van GroenLinks kon de politietrainingsmissie doorgang vinden. Medio vorige maand zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap na een bezoek aan Afghanistan nog positief te zijn over de missie. Ze zei 'onder de indruk' te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.

Opvallend is dat 66 procent van de mensen die nu GroenLinks stemmen, aangeeft heimwee te hebben naar de voormalige fractievoorzitter van de partij Femke Halsema. Van alle Nederlanders is dat 'slechts' 44 procent. Toch vindt 66 procent van de huidige GroenLinks-aanhangers dat Sap het goed doet, van alle Nederlanders is 44 procent het daarmee eens.

Verder zien veel mensen een samenwerking van GroenLinks met andere linkse partijen wel zitten: van de GroenLinks-stemmers is 87 procent daar voor, van alle Nederlanders 57 procent. Een samenwerking met de PvdA ziet 70 procent van de GroenLinks-kiezers wel zitten, tegenover 44 procent van de Nederlanders. Een fusie met D66 is niet erg populair: slechts 15 procent van de GroenLinks-aanhangers en 25 procent van alle Nederlanders staat daar achter.