Voorlopig geen Elfstedentocht

Elfstedentocht-voorzitter Wiebe Wieling heeft in Leeuwarden bekendgemaakt dat er voorlopig geen Elfstedentocht zal zijn. Het ijs is nog niet dik genoeg en op bepaalde plekken is de kwaliteit aan de slechte kant.

Wieling zei dat de gemiddelde ijsdikte ongeveer elf centimeter is over het gehele parcours, terwijl vijftien centimeter nodig is. Ook zijn er nog diverse zwakke plaatsen waar het ijs nauwelijks acht centimeter dik is. De weersverwachtingen tot en met zondag zullen er volgens de voorzitter ook niet voor zorgen dat het ijs tot die tijd voldoende aangroeit.

"Als we hadden geweten dat het ijs er zaterdag of zondag wel had geweest hadden wij hier waarschijnlijk een ander verhaal gehouden, maar het is niet anders", aldus Wieling. "Maar we hebben de afgelopen dag zelfs ijs verloren, doordat warm water onder het ijs in beweging is gekomen. We willen zo graag, na vijftien jaar. Maar veiligheid is voor ons net zo belangrijk als de wens van ons om die tocht te organiseren."

IJsmeester Jan Oosterburg zei niet dat alles voor niks is geweest: "We hebben in twee en een halve dag prachtig werk verzet met de vrijwilligers. Er ligt nu op grote delen een prachtige ijsvloer waar we gebruik van kunnen maken."

Wieling benadrukte nog dat na de komende dooiperiode er volgens bepaalde weermodellen weer een vriesperiode aan zit te komen. Dit zou volgens ijsmeester Oosterburg goed nieuws betekenen voor het ijs: "Want op oud ijs is het beter vriezen."