SGP wil kannibalisme van tv weren

De SGP wil dat de wet wordt aangepast zodat programma's waarin mensenvlees wordt gegeten niet uitgezonden kunnen worden. Onlangs aten presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno in het BNN-programma Proefkonijnen een stukje van elkaars vlees. Dat schoot SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf in het verkeerde keelgat. "Geen cent naar kannibalen", laat hij weten.

Justitie ziet geen aanleiding om Storm en Zeno te vervolgen. Kannibalisme is in Nederland niet strafbaar. In antwoord op Kamervragen van het CDA lieten minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vorige week weten dat er geen grond is de twee via de wet aan te pakken.

Dijkgraaf wil dat de wet wordt aangepast zodat kannibalisme, ook als er toestemming voor is gegeven, strafrechtelijk kan worden aangepakt. Ook wil de SGP'er dat de Mediawet wordt veranderd. "Zeker bij programma's van de publieke omroep zou in de Mediawet best een minimum aan eisen kunnen worden opgenomen wat betreft fatsoen en goede zeden", vindt hij.

Dijkgraaf vindt dat in de betreffende uitzending van Proefkonijnen morele grenzen zijn overschreden en wil dat Van Bijsterveldt afstand neemt van het programma.

"Dat presentatoren van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen is tot op zekere hoogte hun eigen zaak, maar dat zoiets betaald wordt met belastinggeld is gewoon belachelijk," zegt Dijkgraaf. "Van een omroep die gefinancierd wordt uit de publieke middelen mag je enig niveau en kwaliteit verwachten. Met de beste wil van de wereld kan ik kannibalistische praktijken daar niet onder scharen."