Slechte nacht voor ijs in Friesland

Het ijs in Friesland heeft een slechte nacht achter de rug. Door een wolkendek werd het op de route van de Elfstedentocht niet kouder dan -5,1 graden in Stavoren, meldt een woordvoerder van Weeronline woensdag.

In Leeuwarden werd het ongeveer -4 graden. In Dokkum was het met 3,5 graden onder nul het 'warmst'. "Met zulke matige vorst komt er maar een halve tot een hele centimeter ijs bij", zegt de woordvoerder.

Maandagnacht werden nog temperaturen tot -19,9 graden bereikt. Aanstaande zondag wordt gerekend op temperaturen van 3 tot 6 graden. "Met 2 graden houdt het ijs het nog wel, maar daarboven wordt het echt teveel. Het moet dus echt zaterdag gebeuren."

De komende nachten wordt kouder weer verwacht omdat er dan minder bewolking is. Het is dus nog niet te zeggen of er een Elfstedentocht komt of niet. De bewolking van de afgelopen nacht is echter niet de grote spelbreker. "Dat is de sneeuw die vrijdag viel. Daardoor was er ondanks de strenge vorst weinig ijsaangroei. Zonder die sneeuw had de tocht misschien vandaag al kunnen worden gereden."