'Transactietaks kost 4 miljard per jaar'

Mocht een Europese belasting op financiële transacties worden ingevoerd, dan kost dat Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars vier miljard euro per jaar. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) becijferd. Omdat het bovendien twijfelachtig is of de transactietaks verstorend marktgedrag terugdringt, is DNB tegen de invoering ervan.

De Europese Commissie kwam vorig jaar met een plan voor een financiële transactietaks binnen de Europese Unie. Op elke aandelentransactie moet 0,1 procent belasting worden geheven, op elke transactie van opties 0,01 procent. Het plan moet 57 miljard euro per jaar opleveren.

Het doel van de commissie is om met de transactietaks risicovolle vormen van handel, zoals speculatie, te ontmoedigen. Bovendien draagt de financiële sector hierdoor bij aan de kosten van de economische crisis.

DNB erkent dat de taks bepaalde arbitragehandel zoals flitstransacties kan terugdringen. "Handelshuizen kunnen hun activiteiten echter verplaatsen of juist meer risico nemen", schrijft DNB. "Het hanteren van een meer risicovolle handelsstrategie om de marges op peil te houden, staat haaks op de doelstellingen van het voorstel."

Voor Nederland heeft de taks bovendien een groter negatief effect dan op sommigen andere EU-landen, vanwege de grote financiële sector. "De negatieve effecten voor economische groei en arbitrage zijn bovendien hoger als de belasting niet wereldwijd wordt ingevoerd."

Eerder al bleek uit een rapport van het Centraal Planbureau dat de negatieve effecten van de taks op de Nederlandse economie groot zullen zijn. Het planbureau constateerde daarnaast ook dat belasting zijn doel om de risicovolle handel tegen te gaan niet haalt. Andere belastingen, zoals een bankenbelasting, werken beter, dacht het CPB.

Binnen Europa is Frankrijk een groter voorstander van het plan, Groot-Brittannië is fel tegen. Nederland heeft steeds gezegd alleen voor de taks te kunnen zijn, als deze wereldwijd wordt ingevoerd.


'Transactietaks kost 4 miljard per jaar' (Foto: Novum)