Bevroren waterleidingen zorgen voor problemen

Veel Nederlanders komen als gevolg van de aanhoudende kou zonder water te zitten. Waterbedrijf Vitens ontving dit weekeinde een recordaantal meldingen door de vorst. Bijna tweeduizend mensen hadden geen water door een bevroren waterleiding. Nederlands grootste waterbedrijf heeft extra personeel ingezet om de problemen de baas te blijven.

Vitens roept op om alle radiatoren van de verwarming open te draaien en de thermostaat 's nachts en bij afwezigheid niet lager dan 14 graden te zetten. Ook hamert het bedrijf op een goede isolatie van de ruimte waar de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden.

Bij het roc in Utrecht is een vleugel van een gebouw aan de Amerikalaan blank komen te staan door een gesprongen waterleiding. De brandweer was maandagochtend twee uur bezig met het wegpompen van het water. Inmiddels is met herstelwerkzaamheden begonnen.

Ook de waterleiding van een basisschool op het Amsterdamse Bickerseiland bleek niet opgewassen tegen de vorst. De leerlingen van Montessorischool De Eilanden kregen een vrije dag vanwege een bevroren waterleiding. De leerlingen van De Ambelt in Apeldoorn werden naar huis gestuurd omdat de verwarming het begaf, meldt Omroep Gelderland.

In Amsterdam is een woonboot aan de Zwanenburgwal gezonken nadat de waterleiding was gesprongen. De brandweer slaagde er niet in de boot te redden. De eigenaar was op vakantie.