Bonden: Mitsubishi verpest reddingsplan Nedcar

De bonden hadden bijna een afspraak met Mitsubishi gemaakt over het voortbestaan van Nedcar. Die afspraak is op het laatste moment in de prullenbak gegooid, stellen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De FNV kondigt acties aan. Het CNV noemt stakingen onvermijdelijk.

Mitsubishi zou eind 2010 aan de vakbonden en de overheid hebben gevraagd mee te werken aan plannen om Nedcar overeind te houden. Over die plannen is volgens FNV-bestuurder Henk van Rees intensief overleg gevoerd.

De betrokkenen waren het volgens CNV-bestuurder Jean-Marie Severijns al eens over het voorkomen van gedwongen ontslagen, detachering, het verlengen van een huidig sociaal plan en een fiks loonoffer. De bonden wilden dit plan aan de vijftienhonderd werknemers voorleggen.

Van Rees zegt diep geschokt te zijn dat dit scenario, 'waar Mitsubishi zelf om heeft gevraagd', nu in de prullenbak wordt gegooid. Volgens CNV is het extra schrijnend omdat zich een serieuze kandidaat had aangediend die vanaf 2015 auto's in Born wilde produceren. "Maar die deal zal nu wellicht sneuvelen, nu Mitsubishi in Born eind december de deuren in het slot wil draaien."

Severijns vergelijkt de beslissing van de Japanse directie met de rituele zelfmoord die samoerai voltrokken om hun eer te redden. "Ze snijden hier in de onderbuik van Nederland."

Een sluiting heeft volgens de FNV dramatische gevolgen voor Zuid-Limburg. "Nedcar is daar een belangrijke economische motor", zegt Van Rees. Ook toeleveranciers zouden hieronder lijden. Van Rees zegt zich grote zorgen te maken dat voor de veelal oudere werknemers geen plek zal zijn op de Limburgse arbeidsmarkt. De provincie kampt al met een hoge werkloosheid.


Bonden: Mitsubishi verpest reddingsplan Nedcar (Foto: Novum)