Meerderheid ziet meer bezuinigingen niet zitten

Een meerderheid van de Nederlanders ziet het niet zitten om nu nog meer te bezuinigen. Van de ondervraagden vindt 57 procent dat de economie juist moet worden gestimuleerd, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Vier van de tien ondervraagden vinden dat er wel moet worden bezuinigd zodat het begrotingstekort onder de drie procent blijft. Dat is met de Europese Commissie afgesproken.

Bij de VVD-stemmers staat 63 procent achter dit standpunt en bij de CDA-stemmers zeventig procent. Bij de PVV is dit 28 procent en bij de linkse partijen nog minder. D66 toont zich een ware middenpartij, daar is ongeveer de helft van de stemmers voor (45 procent) en de helft tegen (48 procent).

De Hond peilde ook welke bezuiningsvoorstellen de ondervraagden absoluut niet zien zitten. De meeste tegenstand bestaat tegen het verhogen van het collegegeld met duizend euro per jaar. Van de ondervraagden ziet 72 procent dat niet zitten. Daarna volgt de verhoging van de btw naar 21 procent, waar 71 procent tegen is. Op de derde plaats staat met 63 procent tegenstand het verhogen van de benzineaccijns.

De minste weerstand is er tegen het verlagen van de inkomens van politici met vijf procent, hier is slechts vijf procent tegen. Ook het verhogen van de accijns op sigaretten krijgt weinig weerstand, 22 procent is tegen. Het verlagen van de ontwikkelingshulp met drie miljard euro stuit bij bijna een kwart (24 procent) op verzet.

In de zetelpeiling steeg de SP de afgelopen weken naar een recordhoogte van 34 zetels, maar deze week doet de partij een stapje terug om uit te komen op 33 zetels. De PVV moest de afgelopen weken inleveren, maar krijgt er nu een zetel bij om uit te komen op 21 zetels. Ook het CDA stijgt een zetel en staat nu op dertien zetels. GroenLinks zakt van acht naar zeven zetels.