Amerikaanse militair schiet Afghaanse bewaker dood

Een Amerikaanse militair heeft vrijdag een Afghaanse soldaat bij een basis in het noorden van het land doodgeschoten. De Amerikaan dacht dat de bewaker op het punt stond hem aan te vallen, maar het ging om een misverstand. Dat meldt de Afghaanse politie zondag.

Afghanen bewaken de buitenkant van de basis en Amerikanen de binnenkant. Volgens politiechef Sayed Jahangir kreeg de bewaker, Abdul Rahim, bij de ingang ruzie met de Amerikaan toen hij naar binnen wilde.

De bewaker dreigde volgens de politie niet met zijn wapen, maar de Amerikaan dacht toch dat hij er iets mee ging doen en schoot de bewaker neer. De Amerikaan dacht volgens een eerste onderzoek dat hij uit zelfverdediging handelde. De bewaker was geen soldaat of agent, maar werkte voor een bedrijf. Het Amerikaanse leger onderzoekt het incident ook.

De afgelopen jaren stijgt het aantal incidenten waarbij Afghaanse soldaten het vuur openen op troepen van de internationale coalitie in Afghanistan. Soms komt dat door uit de hand gelopen ruzies en soms doordat opstandelingen zijn geïnfiltreerd in het leger. Vorige maand schoot een Afghaanse soldaat nog vier onbewapende Franse militairen dood in het oosten van Afghanistan.