Kamerleden willen opheldering van ProRail en NS

De NS en ProRail moeten uitleggen hoe het toch weer een chaos is geworden op het spoor, ondanks alle voorbereidingen op winterweer. Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent naar aanleiding van de ontwrichting van het spoorverkeer op vrijdag.

"Bij de eerste sneeuwval is het meteen weer mis", constateert Van Gent. Ze wijst erop dat de NS en ProRail tal van plannen hebben gemaakt om problemen bij winterweer te voorkomen. Ook zouden ze zorgen voor een betere informatievoorziening aan reizigers. "Maar daar hoor ik nu weer veel klachten over."

PVV-Kamerlid Leon de Jong heeft een spoedoverleg aangevraagd, meldt hij via Twitter. Hij is boos over de slechte informatievoorziening aan reizigers. "De NS maakt wederom een slechte beurt."

Ook D66'er Kees Verhoeven is ontevreden. "Precies hetzelfde liedje als vorig jaar", constateert hij op Twitter. "Een sneeuwbui, wisselstoringen, treinuitval, NS-site plat, slechte informatie, chaos, onvermogen. De NS is gezakt voor het winterexamen."

In een reactie laat spoorbeheerder ProRail weten het nog te vroeg te vinden om te kunnen zeggen dat NS en ProRail hebben gefaald. "Maar het winterweer heeft heel Nederland geraakt. Er stond honderden kilometers file en ook het vliegverkeer kampte met problemen", tekent de zegsman aan. Hij stelt dat uit een evaluatie moet blijken welke fouten niet hadden mogen worden gemaakt en welke problemen niet te voorkomen waren.


Kamerleden willen opheldering van ProRail en NS (Foto: Novum)