RTL en YouTube onderhandelen

In een nieuw statement nuanceert RTL de berichtgeving over het verwijderen van alle filmpjes van RTL-programma's op YouTube. De zendergroep laat vrijdagmiddag aan het Voetbal International-blog SigaarSnor weten te onderhandelen met de populaire videosite.

RTL-woordvoerder Jaap Paulsen: "YouTube is inmiddels een groot distributeur van content en distribueert via zijn netwerk ook vele RTL-programma's. YouTube heeft een commercieel belang bij het verspreiden van deze beelden. RTL wil dan ook afspraken maken met YouTube over de voorwaarden waaronder het bedrijf RTL-content mag exploiteren, net zoals RTL afspraken heeft met alle andere grote distributeurs in Nederland (zoals kabel- en telecombedrijven)."

"YouTube en RTL hebben lang onderhandeld om tot overeenstemming te komen. Helaas is dat niet gelukt. Omdat het belang van de consument voorop staat, zijn de diensten de afgelopen periode wel doorgeleverd. RTL ziet zich nu genoodzaakt de doorgifte van haar beelden via YouTube te staken zolang er geen afspraken zijn over de doorgifte. RTL is graag bereid om dit zo snel mogelijk met YouTube op te lossen en zijn diensten weer te kunnen leveren"
, vertelt Paulsen.

Op internet waren veel kijkers erg verontwaardigd over het verwijderen van talloze fragmenten uit RTL-programma's, zoals Voetbal International en Dit Was Het Nieuws.


RTL en YouTube onderhandelen (Beeld: YouTube)