Honderden claims tegen aartsbisdom Milwaukee

Zo'n 550 mensen eisen een schadevergoeding van het aartsbisdom in het Amerikaanse Milwaukee. Dat heeft een van de advocaten van de eisers gezegd. De eisers zeggen seksueel misbruikt te zijn door priesters van het aartsbisdom.

Het aartsbisdom in Milwaukee heeft vorig jaar faillissementsbescherming aangevraagd. Het diocees zegt dat als alle lopende schadeclaims worden gehonoreerd dat geheid tot een faillissement zal leiden. Het aartsbisdom heeft in het recente verleden al meer dan dertig miljoen dollar aan schadevergoedingen betaald.

Zeker tien lopende rechtszaken zijn voorlopig stilgelegd. Een van deze zaken draait om een priester die ervan wordt verdacht tussen 1950 en 1974 zo'n tweehonderd leerlingen op een school voor dove leerlingen te hebben misbruikt.

Ook in andere steden in de VS zijn bisdommen niet in staat slachtoffers van seksueel misbruik schadeloos te stellen. Aartsbisdommen in Iowa, Alaska, Oregon, Californië, Washington, Arizona en Delaware hebben ook faillissementsbescherming aangevraagd.