Kruidenthee Zonnatura blijkt suikerdrankje

De Avondmelange-oplosthee van Zonnatura bestaat voor 90,4 procent uit suikers en is voor slechts 1,3 procent kruidenextract. Dat stelt Foodwatch. Volgens de consumentenorganisatie misleidt de fabrikant de consument door te beweren dat de thee natuurlijk is en geen kunstmatige toevoegingen kent.

Zonnatura stelt op zijn website dat de kruidenthee '100% natuurlijk' is en een '100% natuurlijk kruidenextract' is. Volgens Foodwatch bestaat de thee vooral uit druivensuiker, rietsuiker en honing. Ook zit er slechts 1,4 procent honing in, terwijl op de verpakking de honing juist wordt aangeprezen.

Door de grote hoeveelheid suiker heeft de thee geen rustgevende werking, zoals de fabrikant beweert, maar wekt de drank juist energie op. En dat is juist niet bevorderlijk voor de nachtrust. "Dit is suikerwater in plaats van een rustgevende, biologische kruidenmelange", aldus Foodwatch.

Zonnatura geeft tegenover de voedselvorsers van Foodwatch toe dat de bewering dat het bedrijf al vijftig jaar voor '100% natuurlijke en biologische' en 'zo min mogelijk bewerkte' producten staat niet geldt voor de Avondmelange.

Foodwatch neemt vaker producten onder de loep. De organisatie richt zich vooral op misleidende reclame en ongefundeerde gezondheidsclaims. Ook wordt ieder jaar het Gouden Windei uitgereikt voor het meest misleidende product.


Kruidenthee Zonnatura blijkt suikerdrankje (Foto: Novum)