Agent niet vervolgd voor doden Haagse messentrekker

Een agent wordt niet vervolgd voor een dodelijk knieschot dat hij loste op een man die zichzelf in Den Haag in zijn hals aan het steken was. De agent kon niet anders handelen zonder zichzelf in gevaar te brengen, concludeert het Openbaar Ministerie woensdag uit een onderzoek van de rijksrecherche.

De verwarde 34-jarige man uit Den Haag zwaaide op 22 september met een mes op de terrassen op de Grote Markt. Toen hij weigerde zich over te geven aan de toegesnelde agenten en ook niet reageerde op pepperspray, schoot een van de agenten hem in zijn been. Daarop stak de man zichzelf meerdere keren in zijn hals.

Om hem te stoppen schoot de agent in zijn knie. Een van de schoten veroorzaakte een slagaderlijke bloeding, waardoor de man overleed. Ook raakte een omstander gewond door een kogel die door het been van de verwarde man was gegaan.

Beide schoten zijn volgens het OM terecht gelost. Met het eerste schot wilde de agent een eind maken aan een dreigende situatie. Met het tweede schot wilde de agent voorkomen dat de man zichzelf om het leven bracht. De man benaderen was volgens het OM te gevaarlijk omdat hij nog agressief was en een mes had.


Agent niet vervolgd voor doden Haagse messentrekker (Foto: Novum)