Contact met geïsoleerde indianenstam Peru

De Peruaanse autoriteiten doen hun uiterste best toeristen bij een groep voorheen geïsoleerde indianen weg te houden. De Mashco-Piro-indianen begonnen zich vorig jaar te vertonen op de oever van een rivier die populair is bij ecotoeristen en vielen twee keer iemand aan. Het gedrag van de groep indianen stelt wetenschappers voor een raadsel.

Leden van de stam worden verantwoordelijk gehouden voor twee aanvallen met pijl en boog in het gebied, in de zuidoostelijke staat Madre de Dios. In die regio werden de indianen vorig jaar mei ook voor het eerst gezien. Bij één aanval raakte een parkwachter zwaargewond. Bij de tweede aanval kwam de lokale Matsiguenka-indiaan Nicolas 'Shaco' Flores om het leven toen een pijl recht in zijn hart werd geschoten.

Flores onderhield sinds lange tijd contact met de Mashco-Piro. Hij kon met de Mashco-Piro communiceren omdat hij twee verwante dialecten sprak, aldus de Spaanse archeoloog Diego Cortijo. Volgens Cortijo had Flores de indianen van machetes en kookpotten voorzien.

De indianen vertoonden zich onlangs weer bij de oever van de rivier. "Het lijkt erop dat ze aandacht wilden trekken, wat vreemd is want ik weet dat ze ook mensen hebben aangevallen", zei Cortijo. "Het leek alsof ze niet wilden dat we dichterbij kwamen, maar ik weet ook dat het enige wat ze wilden machetes en kookpotten waren." De autoriteiten beslisten dat boten niet langer mogen aanmeren in het leefgebied van de indianen, mede omdat gevreesd wordt voor gewelddadige ontmoetingen tussen toeristen die het gebied bezoeken en de indianen.

Vermoed wordt dat honderden indianen deel uit maken van de Mashco-Piro-stam, die zich ophoudt in het nationale park Manu, dat grenst aan Diamante, een gemeenschap met meer dan tweehonderd mensen waarvan Flores deel uitmaakte. Het is onduidelijk wat de indianen ertoe heeft aangezet hun relatief veilige leefgebied te verlaten, maar volgens antropoloog Beatriz Huerta komt het mogelijk omdat hun habitat steeds minder geïsoleerd is door houtkap en de winning van olie en gas in de omgeving. De Mashco-Piro-stam is een van de ongeveer vijftien geïsoleerde stammen in Peru, waarvan gezamenlijk zo'n twaalf- tot vijftienduizend mensen deel uitmaken.

De autoriteiten weten niet waarom de indianen Flores doodden. Mogelijk waren ze boos omdat hij hen niet meer van gebruiksvoorwerpen voorzag. Of misschien vonden ze dat de hut waar hij werd vermoord te dicht bij hun territorium stond. Communicatie met de indianen is met de dood van Flores een stuk lastiger geworden, aldus Cortijo. "Het probleem is dat Shaco de enige was die met hen kon praten. Nu hij dood is, is het onmogelijk contact met ze te maken."