'Vernietig VS'-tweet: toegang geweigerd

Amerika-gangers moeten op hun hoede zijn over wat ze online schrijven. Een Ier werd namelijk onlangs de toegang tot de VS geweigerd na een bericht op Twitter waarin hij aangaf het land te gaan vernietigen.

De 26-jarige cafémanager Leigh Van Bryan schreef op de microblogsite: "Ben deze week vrij, voor een praatje/voorbereiding voordat ik Amerika ga vernietigen." Met dit berichtje wilde hij naar eigen zeggen enkel aangeven dat hij van plan was zich in de VS te gaan vermaken. Daar kwam echter weinig van terecht want het Department of Homeland Security nam de tweet bloedserieus.

Na aankomst op het vliegveld van Los Angeles werden Van Bryan en diens reisgenote eerst vijf uur ondervraagd en vervolgens twaalf uur opgesloten. De Ier moest zijn cel delen met Mexicaanse drugdealers. Naderhand werd het tweetal op het vliegtuig naar huis gezet.

Vrij vertaald betekent het door Van Bryan gebezigde 'destroy' zoveel als 'onveilig maken', maar zijn uitleg dat het om plat Engels voor 'feesten' ging was aan dovenmans oren gericht. "Ik werd als een terrorist behandeld. Ik gaf aan dat ze het bericht verkeerd hadden begrepen, maar ze zeiden enkel 'Je hebt het goed verkloot met die tweet, jongen'", aldus Van Bryan.

Naar verluidt werd de baggage overigens nog extra gecontroleerd op graafspullen. De Ier had namelijk ook getweet dat hij van plan was om Marilyn Monroe op te graven.