Minister: "Staken op kosten vakbond"

Leraren die staken, moeten dat doen op kosten van de vakbond. Dat zei minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. "Ik vind de meest geëigende weg de stakingskas."

De bewindvrouw was in het parlement ontboden door VVD'er Ton Elias, die zich boos maakte over de lerarenstaking van vorige week. Een deel van de leraren zou zijn doorbetaald, en dat kan volgens Elias niet de bedoeling zijn. "Ik respecteer het stakingsrecht, maar dat moet wel op eigen kosten. Of op kosten van de actiekas."

Van Bijsterveldt zei dat geen cijfers voorhanden zijn over het aantal leraren dat is doorbetaald, en dat die er waarschijnlijk ook niet komen. "Het gaat om erg veel scholen, ik krijg dat niet zomaar in beeld." Daarnaast is het al dan niet doorbetalen een zaak van werkgevers en werknemers. "Ik ga daar niet over." Wel ligt het voor de hand dat de vakbond opdraait voor de kosten, aldus de minister.

De bewindsvrouw gaat er wel scherp op toezien dat de verloren lesuren worden ingehaald. "Als het erop aan komt dan telt één punt: dat de onderwijstijd is gerealiseerd."