'Bestanden gebruikers Megaupload donderdag verdwenen'

De bestanden van gebruikers van filesharing-website Megaupload worden mogelijk donderdag al verwijderd. Dat hebben Amerikaanse federale aanklagers gezegd. Megaupload werd niet alleen gebruikt voor het opslaan van (illegale kopieën van) films en muziek, maar werd door gebruikers ook ingezet om bijvoorbeeld familiefoto's en persoonlijke documenten te delen.

De aanklagers hebben de toegang tot Megaupload geblokkeerd en gebruikers kunnen al niet meer bij hun documenten sinds de autoriteiten invallen deden bij de eigenaren van de website en hostingproviders van Megaupload. Gebruikers hadden gehoopt dat ze later alsnog bij hun bestanden zouden kunnen.

De bestanden zijn opgeslagen bij externe bedrijven, zoals het Nederlandse Leaseweb, en Megaupload betaalde hiervoor. De financiële tegoeden van Megaupload zijn echter bevroren, waardoor niet meer betaald kan worden en de bestanden gevaar lopen.

In een brief van het openbaar ministerie staat dat hostingbedrijven als Carpathia Hosting en Cogent Communications Group vanaf donderdag gegevens gaan verwijderen. In de brief staat tevens dat de Amerikaanse regering gegevens van de servers heeft gekopieerd, maar de servers niet in beslag heeft genomen. Nu de bestanden zijn gekopieerd, mag de Amerikaanse regering ze niet meer inkijken. De servers zijn eigendom van de hostingbedrijven en als mensen hun bestanden terug willen, moeten ze dus bij de hosters zijn, aldus het openbaar ministerie.

De advocaat van Megaupload, Ira Rothken, zei zondag dat er wordt samengewerkt met de aanklagers om te voorkomen dat de bestanden worden gewist. Ten minste vijftig miljoen gebruikers lopen het risico dat hun bestanden verdwijnen. Het is volgens Rothken niet alleen in het belang van de klant, maar ook in het belang van Megaupload om de bestanden te behouden, zodat het bedrijf zich kan verdedigen in de rechtszaal.