Zeer zware ochtendspits door sneeuwval

De sneeuwval heeft maandag geleid tot een zeer zware ochtendspits. Even na 08.00 uur werd een piek van 384 kilometer file bereikt, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Vooral het verkeer rond Utrecht heeft te lijden onder de sneeuwval. Op de A28 vanuit Zwolle stond zelfs 25 kilometer. Op de A27 kwam het na meerdere botsingen tot files vanuit Gorinchem (twintig kilometer) en vanuit Almere (achttien kilometer). "Alleen op de A12 richting Utrecht valt het nog mee", zegt een woordvoerder.

Normaal wordt de piek pas rond 08.45 uur bereikt, maar vanwege het weer vertrekken mensen volgens een woordvoerder van de VID vroeger. "Al maakt het met deze files niet veel uit als je vroeger vertrekt." Hij sluit niet uit dat de uiteindelijke piek nog hoger uitvalt.

Het aantal ongelukken in het land is niet hoger dan normaal. "De weggebruikers passen zich goed aan aan de weersomstandigheden."

Ook rond Amsterdam, Eindhoven en in Limburg kampt het verkeer met de gevolgen van de sneeuw. Bij Rotterdam valt het erg mee, die stad lijkt de dans te ontspringen."

De Nederlandse weggebruikers moeten nog aan de sneeuw wennen, denkt een woordvoerder van Weeronline. In het hele land is volgens hem een centimeter sneeuw gevallen, in Noord-Brabant en Limburg zelfs twee centimeter. "Lokale en regionale wegen kunnen verraderlijk glad zijn. Zeker als de pekel niet goed is ingereden."

In het noordoosten van het land kunnen natte wegen opvriezen. "Dat komt door de koude lucht die achter het sneeuwfront zit. In Groningen vriest het al vijf graden." De sneeuw trekt van de lijn Amsterdam-Roermond verder naar het zuidoosten, waardoor ook Zuid-Holland en Zeeland met sneeuw te maken krijgen. "Maar heftiger dan dit wordt het voorlopig niet."

De komende week wordt meer winterweer verwacht. Vrijdag, zaterdag en zondag kan het weer gaan sneeuwen.