Europa besluit over strenger pact

De leiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie komen maandagmiddag in Brussel bijeen om een besluit te nemen over het strengere begrotingspact. Onderdeel daarvan zijn automatische sancties in het geval een lidstaat de begrotingsregels overtreedt.

Het conceptverdrag dat voorligt is een uitwerking van de begin december gemaakte afspraken. Op Groot-Brittannië na werden de lidstaten het toen eens over strengere handhaving van de begrotingsregels die zijn opgesteld onder het Groei- en Stabiliteitspact uit 2000.

Vorige week werden de Europese ministers van financiën het al eens over een groot deel van het concept. Het begrotingstekort mocht al niet hoger zijn dan drie procent van het bruto binnenlands product van een lidstaat. Nu is afgesproken deze regels met automatische sancties te gaan handhaven. De Europese Commissie en het Hof van Justitie van de Europese Unie moeten een grote rol gaan spelen bij de handhaving van de sancties.

De regeringsleiders moeten het conceptpact maandag nog wel afmaken. Zo moet nog worden besloten hoeveel landen het pact moeten goedkeuren voordat het geldig wordt. Daarnaast is nog discussie of de automatische sancties ook gaan gelden bij een staatsschuld van meer dan zestig procent van het bbp. Nederland is hier voorstander van, maar minister van Financiën Jan Kees de Jager gaf vorige week aan dat een grote groep landen tegen deze afspraak is.

Mochten de regeringsleiders het eens worden, dan wordt tijdens de Europese Raad begin maart een handtekening gezet onder het pact. Wanneer de nieuwe regels ingaan, is nog niet bekend.