Verdachte ongeluk 'filefuik' voor rechter

De man die in oktober op de A2 bij Abcoude op een door de politie gecreëerde file inreed en daarbij een inzittende van een andere auto doodde, moet maandag voor de rechter in Utrecht verschijnen. Tijdens een niet-inhoudelijke zitting bespreken de rechtbank, het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging de stand van zaken in het onderzoek.

De verdachte, Maikel R., werd op de bewuste dag achtervolgd door de politie omdat hij, na getankt te hebben, zou zijn weggereden zonder te betalen. De man, die met zijn zoon in de auto zat, negeerde een stopteken van de politie. Verder ramde hij drie keer een politieauto voor hij in de file op een andere auto botste.

Het OM verdenkt R. van doodslag op de inzittende, een 35-jarige man uit Maastricht, en van poging tot doodslag op politiemensen op wie hij inreed.

Het ongeval leidde tot een discussie over het gebruik van de filefuik, waarbij de politie een opstopping creëert om iemand tot stoppen te dwingen. De fuik is niet alleen ingezet omdat sprake was van benzinediefstal, maar omdat de bestuurder meerdere strafbare feiten zou hebben gepleegd, aldus de politie.

De rijksrecherche onderzoekt de rol van de politie.