Sudan haalt bakzeil in oliegeschil met Zuid-Sudan

Sudan geeft per direct volgeladen olietankers vrij in een poging het oliegeschil met Zuid-Sudan op te lossen. Dat heeft een woordvoerder van het Sudanese onderhandelingsteam zaterdag gezegd. Het land legde beslag op de olietankers nadat Zuid-Sudan Khartoem ervan had beschuldigd zijn olie te stelen.

Zuid-Sudan legde zijn olieproductie vorige week stil. De regering in Juba beschuldigde de noorderbuur ervan voor meer dan zeshonderd miljoen euro aan Zuid-Sudanese olie te hebben gestolen. Khartoem confisqueerde daarop olietankers die in de haven Port Sudan met olie uit Zuid-Sudan werden geladen.

De Sudanese president Omar al-Bashir besloot uiteindelijk de tankers weer vrij te geven en hoopt zaterdag nog een akkoord te bereiken met de Zuid-Sudanese president Salva Kiir.

Een woordvoerder van het Zuid-Sudanese onderhandelingsteam liet vrijdag echter nog weten dat de pogingen het geschil bij te leggen zijn mislukt. Zuid-Sudan zou zich nu op het oosten willen richten om zijn olie via Kenia en Ethiopië te exporteren. Met Kenia is al overeenstemming bereikt over de aanleg van een pijpleiding naar de Keniase noordkust, waar een nieuwe haven wordt gebouwd. Ethiopië zou ook al zijn benaderd voor de aanleg van een pijpleiding naar een haven in Djibouti.

Sudan zegt recht te hebben op een deel van de olieopbrengsten van Zuid-Sudan, omdat het, na de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in juli vorig jaar, nooit een vergoeding heeft ontvangen voor de doorvoer van olie over zijn grondgebied. Hier zijn ook nooit afspraken over gemaakt.

Het stilleggen van de olieproductie kan beide landen honderden miljoenen euro's kosten. Sudan loopt bovendien het risico in de toekomst inkomsten te derven als Zuid-Sudan zijn plannen om de olie via Kenia en Ethiopië te exporteren doorvoert.