Apple en Samsung nek aan nek in smartphoneverkopen

Apple was in het vierde kwartaal weer de grootste producent van smartphones ter wereld. Daarmee nam het bedrijf de koppositie in de markt over van zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung, dat een kwartaal eerder nog de grootste was. Over het hele jaar gezien was Samsung juist de grootste.

Eerder deze week kwam het Amerikaanse Apple met kwartaalresultaten waaruit bleek dat het in de laatste drie maanden van 2011 ongeveer 37 miljoen smartphones heeft verkocht. Concurrent Samsung verkocht er in dezelfde periode een half miljoen minder, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers.

Het marktaandeel van Apple staat nipt hoger met 23,9 procent tegen 23,5 procent voor Samsung. Nokia, in volume de grootste mobieletelefoonproducent ter wereld, verkocht in het vierde kwartaal 19,6 miljoen smartphones waarmee het met een marktaandeel van 12,6 procent de derde plaats inneemt op de markt. Het marktaandeel was een jaar eerder nog 28,1 procent maar daalde sterk vanwege een tegenvallende verkoop en een beperkte rol op de grote Amerikaanse markt.

Nokia zal zich, in samenwerking met Microsoft, in 2012 richten op de zogenaamde 4G Long Term Evolution (LTE) markt. Deze technologie zou snellere downloads mogelijk maken dan de 3G-technologie.

Vierde qua aantal verkopen is Sony Ericsson met zes miljoen verkochte smartphones. Motorola staat op de vijfde plaats met vijf miljoen verkochte telefoons in het vierde kwartaal. Wereldwijd werden er in de laatste drie maanden van 2011 155 miljoen smartphones verkocht.

Het Zuid-Koreaanse Samsung verkocht wel de meeste smartphones in heel 2011. Het Zuid-Koreaanse bedrijf sleet 97,4 miljoen smartphones tegenover 93 miljoen voor Apple. Daarmee had Samsung een aandeel van 19,9 procent op de markt en Apple 19 procent.

De twee concurrenten zijn wereldwijd al een tijd verwikkeld in allerlei rechtszaken nadat Apple Samsung vorig jaar beschuldigde van het kopiëren van iPhone- en iPad-modellen. Samsung klaagde Apple andersom ook in meerdere landen aan voor patentinbreuk op bepaalde technologieën.