Klimaatverandering bedreigt 'fish and chips'

Kustlijnen, werkpatronen en zelfs het beroemdste Britse gerecht worden bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Dat staat in een donderdag gepubliceerd rapport over de gevolgen van klimaatverandering voor Groot-Brittannië.

Volgens de commissie, die bestaat uit onafhankelijke experts, kunnen er tot 5900 extra mensen komen te overlijden als gevolg van warmere zomers. Daar staat tegenover dat er in 2050 weer minder mensen in de winter omkomen door de kou.

Rond 2050 zullen 27 tot 59 miljoen Britten in gebieden wonen waar problemen zijn met de watertoevoer, aldus het rapport. Naar verwachting telt Groot-Brittannië in 2050 zo'n 77 miljoen inwoners. Ook de stranden en historische kustlijnen krijgen te kampen met klimaatverandering. De kusterosie zal volgens het rapport verviervoudigen. "Dit kan significante gevolgen hebben voor gemeenschappen en leefgebieden", stelt het rapport.

Zonder verbouwingswerkzaamheden zullen Britse riolen vaker overstromen en rotzooi in rivieren en zeeën lozen. Verwachte zwaardere regenval kan wegen, spoorwegen en bruggen beschadigen.

Ook bedrijven krijgen te maken met de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Hogere temperaturen op de werkvloer zullen leiden tot een lagere productiviteit van personeel en een hogere energierekening, omdat de airconditioning harder zal moeten draaien.

Het rapport bevat ook een sombere voorspelling voor het beroemdste gerecht uit de Britse keuken, de 'fish and chips'. De Britse kabeljauwstand holt achteruit, maar de kabeljauw kan worden vervangen door andere vissoorten zoals schol en tong die talrijker zijn.

Er is echter niet louter slecht nieuws. Voor bepaalde gewassen, zoals tarwe, suikerbieten en aardappelen, zal klimaatverandering tot grotere oogsten leiden. Het smelten van poolijs zal snellere scheepvaartroutes opleveren en hogere temperaturen moeten Groot-Brittannië aantrekkelijker maken voor toeristen.

"Zonder een effectief plan om ons te wapenen tegen klimaatverandering slaapwandelt het land mogelijk richting een ramp", aldus John Krebs, de voorzitter van de groep die de Britse regering adviseert over klimaatverandering.