Rioolfestival beleeft wereldpremière in Hilversum

BigDick had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsHilversum heeft binnenkort een wereldpremière. Van 18 tot 21 mei zal in de mediastad namelijk het rioolfestival plaatsvinden. Tijdens dit festival zal uit de afvoerputjes in het centrum van Hilversum geluid gaan klinken. De bedoeling is dat via het riool metro-geluiden te horen zullen zijn.

Willem Davids, radiomaker uit Hilversum, kwam met het idee en is ook verantwoordelijk voor het project. Hij legt uit: "De geluidsbron, het hart van het festival, is een speciale luidsprekerconstructie die in een hoofdbuis van het riool is geplaatst. Het geluid in die buis kan geen kant op en zal zich moeten verplaatsen door het rioolsysteem, om op te stijgen uit alle hierop aangesloten afvoerputjes. Die gaan als luidsprekers fungeren, want het is een zogenaamd open systeem. Zo simpel is het, maar tegelijkertijd heel uniek."

Het rioolfestival heeft de naam 'rioolFest©H'sum2005' en wordt ondersteund door de gemeente Hilversum. Volgens Davids kan het project op allerlei manieren worden beleefd. "In de eerste plaats door publiek dat al winkelend verrast zal worden door de ondergrondse geluiden die opstijgen, of je kunt er even speciaal voor gaan zitten, bijvoorbeeld rondom één van de vele putjes, om even te genieten van een denkbeeldig groots metrostation met alles erop en eraan."