Leraren staken tegen kabinetsplannen

Duizenden docenten en medewerkers in het voortgezet onderwijs staken donderdag om hun ongenoegen te uiten over de kabinetsplannen in het onderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) leggen zo'n twintigduizend leraren hun werk neer.

Veel stakers, afkomstig van meer dan zevenhonderd scholen, komen bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht, waar de AOb een manifestatie houdt. Volgens de bond zijn zeker 178 scholen dicht. Op veel andere scholen wordt eveneens actie gevoerd, maar niet gestaakt.

De leraren voeren actie tegen de nieuwe urennorm van 1040 uur. Ze vinden die norm onhaalbaar. Ook zijn de docenten tegen de nullijn voor salarissen, de bezuinigingen op het passen onderwijs en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken.

Minster van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vindt het 'ronduit onverantwoord' dat de leraren staken. Zeker nu veel scholen toetsweek hebben. "Ik begrijp niet dat de vakbonden en besturen deze oproep doen om te demonstreren", zegt ze donderdag in het AD.