Azarenka kreunt wat af: 91,4 decibel

Tennissers, zowel mannen als vrouwen, kreunen wat af op de tennisbaan. Dit geldt ook voor Viktoria Azarenka, die er op de Australian Open in slaagde om een 'kreun' van 91,4 decibel te produceren. Dit staat gelijk aan het geluid van een grasmaaier.

De tegenstandster van Azarenka, de Poolse Agnieszka Radwanska, werd in de kwartfinale helemaal gek van het gekreun. "Natuurlijk heeft iedereen het recht om geluidjes te maken, dat hoort nu eenmaal bij tennis", blikte ze in AD Sportwereld terug. "Maar Azarenka gaat daar echt te ver in. Volgens mij is het niet nodig om zo luid te schreeuwen. Het zou goed zijn als de WTA, de organisatie van het vrouwentennis, daar eens iets zou tegen ondernemen."

Vorige week lanceerde Channel 7 een systeem, waarmee men kan meten hoeveel decibel een tennisster uitstoot. Azarenka behaalde daarin de hoogste score en liet zelfs schreeuwkoningin Maria Sharapova ruim achter zich.

De Women's Tennis Association (WTA) heeft inmiddels ook op het voorval gereageerd. "We zijn er ons van bewust dat zoiets storend overkomt. We zoeken middelen om die overlast in de toekomst te verminderen. We willen vooral inzetten op de jeugd, maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat hun progressie daardoor verstoord wordt."

Azarenka voelde zich overigens niet direct aangesproken en wilde zelfs nog wat puntjes op de spreekwoordelijke 'i' zetten. "Ik denk niet dat Sharapova en ik de enigen zijn die zo schreeuwen. Ik kan niet in naam van anderen spreken, maar ik kan mijn speelstijl niet meer veranderen. De oorzaak ligt bij mijn ademhaling, die maakt nu eenmaal deel uit van mijn beweging."


Een fragment van de wedstrijd tussen Azarenka en Radwanska