'Megastallen gebouwd met ontwikkelingsgeld'

De bouw van megastallen in het buitenland wordt deels gefinancierd met Nederlands geld dat bestemd is voor ontwikkelingssamenwerking. Dit meldt Stichting Wakker Dier.

Nederlandse veeboeren die hier niet verder mogen uitbreiden en naar het buitenland vertrekken kunnen geld meekrijgen dat bestemd is voor ontwikkelingshulp. Op deze wijze kreeg een varkensboer 700.000 euro subsidie voor een megastal in Bosnië.

Een subsidie van 750.000 euro ging naar een bedrijf in Rusland. Dat kon daardoor uitbreiden naar 500.000 varkens. Dit bedrijf is eigendom van de Russische miljardair Abramovich.

PvdA'er Sjoera Dikkers heeft een debat in de Tweede Kamer over deze kwestie aangevraagd. De regering moet opheldering verschaffen over deze uitgaven.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) geeft aan de kwestie te gaan onderzoeken. "Uiteraard is mij er veel aan gelegen dat het geld goed wordt besteed, gericht op lokale economische ontwikkeling. Ik laat uitzoeken of dat hier ook is gebeurd." Volgens Knapen zijn slechts 'enkele procenten' van de subsidies naar veehouderijprojecten gegaan.