Decaan TU Delft per direct opgestapt

De decaan van de faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Delft stapt per direct op. Marco Waas kwam vorige week in het nieuws vanwege zijn declaraties.

"Hij heeft besloten zijn taken neer te leggen omdat hij door de hectiek en de publiciteit zijn werk niet kan doen", bevestigt een woordvoerder van de onderwijsinstelling. Het college van bestuur heeft alle begrip voor het besluit van de decaan, aldus de zegsvrouw.

NRC Handelsblad schreef vrijdag dat Waas 27.000 euro bij zijn werkgever had gedeclareerd voor de kosten van een kantoor aan huis, terwijl een deel van de bonnetjes verband hield met aan huis gevestigde bedrijven van zijn echtgenote. TU-bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg noemde de manier waarop de decaan onkosten declareerde in de krant een 'ontoelaatbare verstrengeling'.

Hoewel de declaraties niet onrechtmatig waren, liet Waas weten vijftienduizend euro aan ontvangen declaraties terug te betalen. Waas, die ook hoogleraar is, gaf in de krant toe dat de afspraken niet meer 'passen in het huidige tijdsgewricht'. Hij mocht jaarlijks twaalfduizend euro aan kosten declareren.

Een paar weken geleden gaf de decaan aan niet in te zijn voor een derde termijn van vier jaar 'wegens andere ambities' en per 1 april op te stappen. Dat is nu vervroegd.