Voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele

Er wordt voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele gebouwd. De plannen zijn voor twee tot drie jaar in de ijskast gezet, maakte het Zeeuwse energiebedrijf Delta maandag bekend.

De redenen voor het uitstel zijn 'de combinatie van de financiële crisis, de hoge investeringen die nodig zijn voor een kerncentrale, het huidige investeringsklimaat en de huidige overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen'. Zodra de 'omgevingsfactoren' verbeteren, pakt het energiebedrijf de draad weer op.

De aandeelhouders zijn maandag geïnformeerd over het besluit. Eind december liet Delta al weten dat het een halfjaar zou wachten met de vergunningsaanvraag voor de tweede kerncentrale. Ook dat besluit werd ingegeven door het wegvallen van mogelijke investeerders vanwege de lage energieprijs.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) laat in een reactie weten dat het kabinet geen belastinggeld inzet voor de bouw van een kerncentrale. "Ik begrijp dat de financiële crisis voor Delta aanleiding is het besluit over een tweede kerncentrale enkele jaren uit te stellen. Het is aan de energiebedrijven zelf om het besluit te nemen over investeringen."

GroenLinks is blij met het uitstel en hoopt dat het uiteindelijk tot afstel komt. "Dit is een enorme overwinning voor alle voorstanders van schone energie", reageert fractievoorzitter Jolande Sap. "Nederland kan prima zonder kernenergie. Het zegt veel dat Delta de financiering niet rondkrijgt. Blijkbaar voelen ze ook aan dat er te weinig draagvlak is voor de bouw van een kerncentrale."


Voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele (Foto: Novum)