Britse skiester steekt solo Antarctica over

De Britse avonturierster Felicity Aston heeft maandag als eerste vrouw in haar eentje de oversteek van Antarctica voltooid. Aston is tevens de eerste mens die deze oversteek heeft gemaakt met slechts het gebruik van haar spieren.

Aston voltooide haar heroïsche tocht van 1744 kilometer in 59 dagen. Ze begon haar reis op de Leverett-gletsjer en trok de hele weg twee sleden met zich mee. Inmiddels zit ze in een tentje bij het Hercules-fjord op de Ronne-ijsplaat. Omdat het weer slecht is, moet ze wachten op een klein vliegtuigje dat haar terug kan brengen naar het basiskamp.

Vanuit haar tentje stuurde Aston een tweet de wereld in: "!!!Felicitaties aan de eerste vrouw die Antarctica overstak. SOLO. Erg trots", schreef ze. Ook aan het slechte weer wijdde Aston een Twitter-bericht: "Voor het geval ik me sentimenteel zou gaan voelen is vanuit het niets een zware wind opgestoken en die geselt mijn tent, net als in de 'bad old days'."

De 34-jarige Aston werkte als meteoroloog in Antarctica en heeft leiding gegeven aan expedities in Antarctica, het Noordpoolgebied en Groenland.


Britse skiester steekt solo Antarctica over (Foto: Novum)