Uitslag Ajax - AZ

In de achtste finale van de KNVB-beker stond vandaag één duel op het programma. Het betrof het duel tussen Ajax en AZ dat voor de winterstop door Bas Nijhuis werd gestaakt nadat AZ-doelman Esteban aan werd gevlogen door een Ajax-supporter.

Een hoop kinderen zullen hebben uitgekeken naar vandaag. Een goedgevulde Amsterdam ArenA met alleen maar kinderen zit klaar voor het duel tussen Ajax en AZ. De Alkmaarders wonnen de toss en mochten aftrappen.

De Amsterdammers hadden in de openingsfase het meeste balbezit maar moesten tot tweemaal toe wel oppassen. In beide gevallen waren foutjes in de verdediging bijna de oorzaak van een doortocht naar het doel van Cillessen. Een vrije trap na vijf minuten zorgde voor het eerste gevaar voor het doel van Esteban. Theo Janssen was de aangewezen man en zijn bal ging rakelings naast.

Siem de Jong bracht de Amsterdammers na tien minuten op voorsprong. De Ajacied kon na een prima voorzet alleen op doelman Esteban af en wist deze moeiteloos te passeren. Na het doelpunt van Ajax kwam AZ wat beter in het spel. Tot tweemaal toe wist het in de buurt van doelman Cillessen te komen en tot tweemaal toe belandde de bal niet in het doel.

Het lijkt erop dat AZ wat meer grip krijgt op de Amsterdammers. De laatste minuten speelt het spel zich vooral af op de helft van Ajax. Ondanks deze druk is Ajax in deze fase van de wedstrijd nog niet echt in gevaar geweest. En je zult altijd zien op het moment dat je zoiets schrijft scoort Maarten Martens de gelijkmaker. De gelijkmaker was goed voor de wedstrijd. Het tempo ligt de hele wedstrijd al lekker hoog en dat maakt het duel spannend.

Simon Poulsen had de kans om de Alkmaarders op voorsprong te zetten. De Deen kreeg de bal van Roy Beerens maar op onverklaarbare wijze wist hij de bal niet in het doel te werken. Enkele minuten later was het wel raak. De Alkmaarders wisten via Charlison Benschop op voorsprong te komen. Nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak. Een foutje van Esteban zorgde voor de gelijkmaker van Ajax via opnieuw de Jong

De tweede helft begon ongewijzigd. AZ begon weer waar het was gebleven en dat was bij het zetten van druk op het goal van Cillessen. Ajax had na vijf minuten spelen in de tweede helft ook weer een prima kans op de voorsprong. Siem de Jong kopte de bal door op Miralem Sulejmani alleen stuitte deze op de Alkmaarse keeper. Een aanvaring tussen Martens en Cillessen zorgde even voor een korte onderbreking van de wedstrijd. Na een kleine twee minuten werd het spel hervat. Direct hierna volgde een strafschop voor AZ weer voor wat opwinding in de ArenA. Een handsbal van Alderweireld deed Van Boekel besluiten de bal op de stip te leggen. Rasmus Elm wist zijn status waar te maken en zette daarmee de Alkmaarders weer op voorsprong.

Na zeventig minuten besloot Frank de Boer een wissel door te voeren in zijn elftal. Theo Janssen moest het veld verlaten en Ozbiliz kwam voor hem in de plaats. Ook bij AZ een dubbele wissel. Jozy Altidore vervangt Benschop en Ortíz vervangt Brett Holman. AZ lijkt met 2-3 genoegen te nemen. Beide ploegen spelen nu vooral op het middenveld hun wedstrijd. De Amsterdammers krijgen niet heel veel uitgespeelde kansen meer en ook AZ komt niet veel meer voor het doel van Cillissen toch zal Ajax in de laatste tien minuten nog wat moeten gaan doen wil het zich plaatsen voor de kwartfinale van het bekertoernooi.

In de slotfase probeerde Ajax nog wel aan te dringen bij de nummer één in de Eredivisie. Dit werd echter op geen enkel moment gevaarlijk. De Alkmaarders zullen het dus aan het eind van de maand in de kwartfinale in eigen huis mogen opnemen tegen GVVV. GVVV is de laatst overgebleven amateurclub in de KNVB-beker en schakelde eerder Sparta en Excelsior uit.