'Bemanning Costa Concordia slecht voorbereid'

De bemanning van het cruiseschip Costa Concordia was slecht voorbereid op eventuele calamiteiten. Dat stellen veel overlevenden van de ramp die aan ten minste elf mensen het leven kostte. Op de lijst van vermisten staan nog 21 mensen.

"De bemanning heeft geen speciale training gehad. De beveiliger was tegelijkertijd ook kok en barman, dus het is logisch dat ze geen idee hadden wat ze moesten doen", zei passagier Claudia Fehlandt bij terugkeer in haar geboorteland Chili. De bemanningsleden wist volgens Fehlandt niet hoe de reddingsboten te water moesten worden gelaten en hakten de touwen door met handbijlen.

Daarnaast is er veel aandacht voor de rol van kapitein Francesco Schettino. De bewoordingen waarin een kapitein van de kustwacht Schettino in een telefoongesprek te kennen gaf dat hij terug aan boord moest gaan toen bleek dat hij het schip had verlaten, werden een hashtag op Twitter. Italiaanse media toonden foto's van T-shirts met het bevel 'Vada a bordo, cazzo!' (Ga aan boord, lul!).

Schettino zei later in het telefoongesprek dat hij het schip niet had verlaten, maar dat hij was gestruikeld en in het water was gevallen. Hij werd gisteren uit de gevangenis vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. In reactie op uitlatingen in Italiaanse media dat de kapitein zo weinig spijt leek te hebben, zei zijn advocaat Bruno Leporatti dat de kapitein zeer ontdaan is door het ongeval. "Niet alleen vanwege het verlies van het schip, wat voor een kapitein een zware klap is, maar vooral vanwege de gebeurtenissen en het verlies van mensenlevens", aldus Leporatti.

Verwacht wordt dat spoedig aanklachten tegen Schettino worden ingediend voor onder meer doodslag en het verlaten van het schip. Alleen al voor het verlaten van het schip kan hij twaalf jaar gevangenisstraf krijgen.