Ook Di Rupo bezorgd over Hedwigepolder

De Belgische premier Elio di Rupo heeft Nederland aangesproken over de Westerschelde. Hij bracht woensdag de zorgen van de Vlaamse regering over aan premier Mark Rutte (VVD). De afspraken rond de Westerschelde die voorzien in ontpoldering van de Hedwigepolder moeten worden uitgevoerd, zei hij.

Vlaanderen dreigt Nederland met een schadeclaim van 785 miljoen euro vanwege het besluit de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen, meldde RTL Nieuws vrijdagavond op basis van een vertrouwelijke nota van de Vlaamse overheid. Rutte zei woensdag dat nu nog geen sprake is van een schadeclaim en er nog wordt overlegd, onder meer met de Europese Commissie.

Nederland had met Vlaanderen afgesproken de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten en er een natuurgebied van te maken, om het uitdiepen van de Westerschelde te compenseren. Door het uitbaggeren kunnen grotere zeeschepen de haven van Antwerpen bereiken. Nederland besloot medio vorig jaar echter de Hedwigepolder niet onder water te zetten, maar andere polders in Zeeland te ontpolderen.

Rutte denkt dat een andere oplossing binnen de afspraken mogelijk is. Niettemin beklemtoonde dat Nederland staat voor de handtekening onder deze Scheldeverdragen. "Er wordt nu gewerkt aan andere oplossingen. Maar dat gebeurt in de context dat Nederland altijd goed is voor zijn handtekening." Di Rupo zei dat mogelijk volgende week een 'definitieve oplossing' wordt gepresenteerd.

Di Rupo bracht woensdag een kennismakingsbezoek aan Rutte. Het gesprek tussen beide premiers in het Catshuis ging verder over Europa en de eurocrisis. Beide regeringsleiders hamerden erop dat de Europese landen een strengere begrotingsdiscipline voeren, maar ook zorgen voor werkgelegenheid en economische groei.

Het gesprek werd helemaal in het Nederlands gevoerd. "We hebben het gesprek in het Nederlands gedaan. We hadden allebei het idee dat we precies wisten waar we het over hadden", grapte Rutte, die Di Rupo complimenteerde met zijn beheersing van de Nederlandse taal. Er was wel een tolk aanwezig.

Di Rupo trad eind vorig jaar aan na een kabinetsformatie van 541 dagen. De Waal is de eerste Franstalige premier in bijna veertig jaar. Rutte vindt niet dat deze lange formatie afbreuk doet aan het imago van België. Dat is te danken aan de vorige premier Yves Leterme, die het gezicht is gebleven van het land, maar ook aan Di Rupo zelf die erin is geslaagd om een 'lastige politieke puzzel' op te lossen.

Hij is erin geslaagd om een regeerakkoord op te stellen dat het hoofd biedt aan 'allerlei zaken'. "Daarom start Di Rupo met veel krediet", aldus Rutte.


Ook Di Rupo bezorgd over Hedwigepolder (Foto: Novum)