'Tunnel A2 bij Utrecht in zomer open'

Automobilisten moeten vanaf de komende zomer gebruik kunnen maken van de landtunnel in de A2 bij Utrecht. Dat zei de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen woensdag op Radio 1. Hij benadrukte wel dat dit afhankelijk is van de planning van Rijkswaterstaat. "Wij staan daar buiten."

De softwaresystemen voor de tunnels zijn getest en in orde bevonden. De tunnelbuizen worden een voor een open gemaakt. De gemeente liet dinsdag weten een vergunning voor de openstelling af te geven.

De landtunnel had oorspronkelijk al in oktober 2010 klaar moeten zijn. De veiligheid van de weggebruikers kon echter niet worden gegarandeerd. Enige tijd was hierdoor sprake van een flinke flessenhals in de A2.

Die voert nu nog op een tijdelijke weg langs de A2, waardoor het aantal rijstroken per rijrichting daar terugliep van vijf naar drie. Inmiddels is dat verbreed naar vier, maar door de vele bochten loopt het verkeer nog steeds niet optimaal door.

Op de locatie waar nu nog de tijdelijke snelweg ligt, wil de gemeente huizen bouwen. De flinke vertraging door de problemen met de tunnel heeft volgens Wolfsen echter niet tot een schadepost bij de gemeente geleid. De huizen kunnen volgens hem nog steeds op het afgesproken tijdstip worden gebouwd.