Overleg Twente over vete moslims / Suryoye

De gemeente Hengelo, de politie Twente en regionale schooldirecties komen maandag in spoedberaad bijeen om de vete te bespreken die er heerst tussen Twentse moslims en Syrisch-orthodox-christelijke jongeren. In Hengelo is die ruzie nu wederom hoog opgelopen nadat er daar al eerder grote spanningen waren geweest. Ook in Enschede en Almelo liggen beide groepen elkaar zeer slecht.

In Hengelo liep het dit keer uit de hand omdat een moslimpuber een liefdesrelatie onderhield met een Syrische (suryoye)-partner die op de klippen liep. Doordat vrienden en familie zich ermee bemoeien, is het al meermalen tot massale confrontaties gekomen. Sedert 2003 vliegen moslim- en suryoye-jongeren elkaar geregeld in de haren. Er hoeft maar 'iets' te gebeuren en de gemoederen raken totaal verhit. Deze week was het meermaals raak toen tientallen jongeren elkaar opzochten en slaags dreigden te raken. De politie kon een veldslag nog maar net voorkomen. Liefdesverdriet vormde nu de aanleiding voor de nieuwste religieuze spanningen. Maar omdat de familie-eer in het geding is, gingen ook neven zich ermee bemoeien.

Waarom de jonge allochtonen elkaar niet liggen is voor beleidsmakers onduidelijk. Ze hebben allemaal dezelfde etnische achtergrond, alleen hangen ze verschillende geloven aan (de islam en het orthodoxe christendom uit Syrië). Wanneer gevraagd wordt naar het 'waarom' van de vete antwoorden veel pubers steevast dat het met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. Maar als doorgevraagd wordt weten ze vaak niet eens wanneer en hoe die plaatsvond.

Maandag zullen vertegenwoordigers van moslimgroeperingen en de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in het spoedberaad worden betrokken. In Nederland leven zo'n 15.000 christelijke 'Suryoye' die behoren tot de orthodoxe Syrische kerk. Het overgrote deel daarvan woont in Twente.