Familie mag in Japan gepakte activist niet spreken

De familie van de Nederlandse dierenrechtenactivist Erwin Vermeulen heeft een maand na zijn arrestatie nog geen contact met hem gehad. De Japanse autoriteiten houden brieven van de familie vast tot na de rechtszaak die eind deze maand moet beginnen, schrijft de Volkskrant maandag.

Vemeulen maakt deel uit van een team activisten van de radicale milieuorganisatie Sea Shepherd. Hij zit sinds medio december in Japan vast omdat hij iemand zou hebben geduwd toen hij foto's wilde maken van een dolfijnentransport bij het Dolphin Resort Hotel in Taiji. Sea Shepherd heeft een oproep gedaan geld te doneren voor zijn verdediging.

Directeur van Sea Shepherd Nederland Geert Vons stelt in de krant dat Vermeulen een pion is in een internationaal schaakspel. Japan zou een Nederlander hebben opgepakt om druk uit te oefenen op de Nederlandse overheid. Meerdere schepen waarmee Sea Shepherd de Japanse walvisvaart probeert dwars te zitten, varen onder Nederlandse vlag.

Vader Ab Vermeulen is teleurgesteld dat 'je als Nederlandse staatsburger zo weinig bescherming geniet in het buitenland'. "Het ministerie zegt in de krant niet bevoegd te zijn om druk uit te oefenen op Japan of vragen te stellen over de beschuldiging, het bewijs, getuigen of de mogelijkheden van een borgtocht.

Het ministerie laat de krant weten dat Vermeulen twee keer is bezocht, terwijl het vanuit Tokyo vijf uur rijden is. Er zou geen directe aanleiding zijn hem nog eens te bezoeken. Zondag is in Veldhoven een benefietconcert voor de activist.