Abu Ghraib-cipier Graner schuldig bevonden

Charles Graner is door een militaire jury in Texas schuldig bevonden aan het mishandelen van Iraakse gevangenen in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis. De 36-jarige cipier werd op alle tien punten van de aanklacht schuldig bevonden. Hij kan een celstraf krijgen van maximaal veertien en een half jaar.

Graner, afkomstig uit de staat Pennsylvania, kreeg over de hele wereld bekendheid toen er in april vorig jaar foto's uitlekten waarop te zien was hoe Iraakse gevangenen stelselmatig mishandeld en misbruikt werden door Amerikaanse militairen. De foto's verschenen overal in de media en schokten de wereld. Korporaal Graner leek de ergste van allemaal te zijn en kan zeer waarschijnlijk ook de hoogste straf tegemoetzien. In de aanklacht tegen de man stond onder andere dat hij gevangenen heeft geslagen, gedwongen tot masturbatie en naakt op elkaar heeft gestapeld.

In het proces noemde de aanklager Graner een sadist die er genoegen in schept gevangenen te zien lijden. De advocaat van Graner meldde dat de mishandelingen het gevolg waren van de onmenselijk zware druk waaraan hij was blootgesteld. Graner zelf hield zijn lippen op elkaar en keek het hele proces strak voor zich uit. De jury had iets minder dan vijf uur nodig om tot de uitspraak te komen.


Charles Graner op het punt om met zijn vuist in te slaan op geboeide gevangenen

Graner heeft sowieso een niet al te fris verleden. In 1992 al kwam de gevangenis waar hij toen werkte (in Pennsylvania) in opspraak omdat gevangen er werden geslagen, in 1994 maakte hij een mede-cipier ziek door pepperspray in zijn koffie te spuiten en ik 1998 werd hij ervan beschuldigd een scheermesje in het eten van een gevangene te hebben gestopt. Ook privé is het geen lieverdje: in 1997 zou hij zijn vrouw met de dood bedreigd hebben en in 2001 zou hij haar van de trap hebben willen gooien.

In de zaak rond de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis werd eerder de 38-jarige sergeant Ivan Frederick veroordeeld tot acht jaar cel. Twee anderen, onder wie Graners vriendin Lynddie England, moeten nog voor de krijgsraad komen. England beviel in de herfst van vorig jaar van een kind van Graner, haar rechtszaak begint aanstaande maandag, 17 januari.


Charles Graner arriveert bij de rechtbank