Kapitein cruiseschip aangehouden

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, is zaterdag aangehouden. Hij is al uren ondervraagd. Hij wordt verdacht van dood door schuld, het veroorzaken van het zinken van een schip en van het in de steek laten van passagiers, aldus Italiaanse media.

Volgens het Openbaar Ministerie in het Toscaanse Grosseto heeft de kapitein het schip al vrijdagavond om 23.30 uur verlaten, terwijl de laatste reddingsboot met passagiers pas om 03.00 uur 's nachts vertrok.

Schettino had voor zijn aanhouding tegen de Italiaanse tv gezegd dat het stuk rots waar de Costa Concordia vrijdag tegenaan voer, niet op de zeekaart staat. "Dit obstakel had er niet moeten zijn", aldus de kapitein. "We hadden genoeg water onder ons moeten hebben." Volgens inwoners van het eilandje Giglio die de zee rond het eiland goed kennen, is dat niet waar: de rotsen, Le Scole genoemd, staan gewoon op de kaart.

Persbureau ANSA meldt op gezag van de eerste resultaten van het onderzoek van de kustwacht dat het schip meerdere zeemijlen van de koers is afgeweken. "Of dit is gebeurd door een menselijke fout, door een storing in de apparatuur of een combinatie van beide, zal het onderzoek moeten uitwijzen dat net is begonnen", aldus de anonieme bron.

De brandweer heeft de zwarte doos van het schip gevonden. Het apparaat met vaargegevens kan nader uitsluitsel geven over het verloop van de noodlottige avond.