Stamgasten negeren gewapende overvaller

Een Rotterdams café is donderdagavond overvallen door een man met een pistool. De overvaller dacht hier dreigend mee over te komen, maar de kroeggangers hadden het veel te gezellig om hem serieus te nemen. Toen hij uiteindelijk vluchtte besloten de bezoekers evenwel om achter hem aan te gaan.

De overvaller, compleet met bivakmuts en pistool, maakte totaal geen indruk op de bezoekers van café Het Halve Maatje. De man zwaaide met zijn wapen en wilde de kassa-inhoud. De kastelein, net gezellig aan de babbel met zijn gasten, zag voornamelijk een sfeerverpester in de man en gebaarde de slechtgemutste bezoeker weg te gaan.

Café Halve Maatje, Rotterdam (Google Streetview)De cafégangers keuvelden onderwijl rustig verder. Een man die wilde passeren tikte de achteruitgeweken overvaller zelfs nog op zijn schouder om er langs te kunnen en terug naar zijn kruk te waggelen, zo is op de bewakingsbeelden te zien.

Blijkbaar werd de overvaller nerveus van het tafereel, want hij eiste vervolgens sigaretten. Toen was de barman het zat en dat liet hij merken, waarop de man het opgaf en naar buiten snelde. Op dat moment werden de cafébezoekers kennelijk wakker en beseften wat er gebeurd was. Vermoedelijk realiseerden ze zich ook dat een beetje lichaamsbeweging geen kwaad kan na dat gehang aan de bar, want bijna iedereen rende vervolgens achter de overvaller aan.

Een van de stamgasten was een marathonloper, en die wist de boef na twee kilometer te overmeesteren. Mogelijk hebben de cafégangers geluk gehad dat het pistool van de overvaller nep bleek te zijn. Eigenaar Henk van Beek reageert echter nuchter: "Laat het een les zijn voor de volgende imbeciel die het gaat proberen."


Reportage van RTV Rijnmond