Geloofwaardigheid Duitse president aangetast

De geloofwaardigheid van de Duitse president Christian Wulff lijdt onder de ophef rond een kredietaffaire en het boze telefoontje van het staatshoofd om onthullingen daarover uit de krant te houden. Dat blijkt uit een peiling die vrijdag door de televisiezender ZDF is gepubliceerd.

Volgens die peiling vindt nog maar 34 procent van de Duitsers Wulff geloofwaardig; 61 procent vindt dat niet. Toch vindt vijftig procent dat de president niet hoeft af te treden en 44 procent van wel, evenveel als een week geleden.

De CDU-politicus zou in zijn vorige functie als minister-president van de deelstaat Nedersaksen een zeer gunstige lening hebben afgesloten bij de vrouw van een bevriende zakenman.

Het massablad Bild bericht ondertussen dat Wulff met dienstreizen verdiende bonusmiles van Lufthansa heeft gebruikt op een privéreis. Op de terugvlucht van een vakantie van Miami naar Frankfurt in april 2007 zou hij daarmee de economyclass-stoelen van hemzelf, zijn vrouw en haar zoon hebben laten upgraden naar de businessclass.

De advocaat van Wulff ontkende volgens Bild in eerste instantie dat de omboeking had plaatsgevonden, later zei hij dat Wulff daarvoor privé verdiende bonusmiles had gebruikt. Volgens Bild had Wulff om een dergelijk saldo op zijn eigen Lufthansa-klantenkaart op te bouwen voor 210 duizend euro aan tickets moeten kopen.


Geloofwaardigheid Duitse president aangetast (Foto: Novum)