'Benzine evenaart recordprijs 2011'

De benzineprijs evenaart vrijdag de hoogste prijs die er ooit voor is betaald. Dat stelt directeur Paul van Selms van het consumentencollectief United Consumers. Met het huidige prijsniveau zou een gemiddelde automobilist dit jaar ongeveer honderd euro meer kwijt zijn aan brandstofkosten dan vorig jaar.

De adviesprijs van benzine is 1,757 euro per liter. Dat is even hoog als het prijsrecord, dat dateert uit april vorig jaar. "Hoewel veel tankstations een iets lagere prijs aan de pomp hanteren dan de adviesprijs, staat de pompprijs ook op een recordniveau. In april 2011 waren de kortingen aan de pomp immers niet wezenlijk anders", zegt Van Selms.

Een terugkeer naar een benzineprijs van onder de 1,50 euro per liter, het niveau van 2009, is volgens Van Selms voorlopig ver weg. Oorzaken van de hoge prijs zijn de volgens Van Selms 'enorme' belastingen op brandstof en de structureel hoge olieprijs. De zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar drijft de prijs verder op.

Ook de prijzen voor LPG (0,817) en diesel (1,493 per liter) zijn volgens United Consumers hoog. Deze prijzen liggen een tot enkele eurocenten lager dan de recordprijzen hiervoor.