Iraanse krant wil wraak op Israël om liquidatie

Iran moet wraak nemen op Israël voor de liquidatie van de Iraanse kernwetenschapper Mostafa Ahmadi Roshan. Dat heeft de hoofdredacteur van de radicale Iraanse krant Kayhan donderdag bepleit.

Provocerende toespelingen uit Israël hebben de indruk onder Iraniërs versterkt dat de moord deel uitmaakt van een clandestiene campagne om het Iraanse atoomprogramma te saboteren. De Verenigde Staten en hun bondgenoten verdenken Iran ervan kernwapens te willen vervaardigen, maar de regering in Teheran ontkent dat.

Hoofdredacteur Hossein Shariatmadari vroeg zich donderdag af waarom zijn land niet terugslaat. "Liquidaties van Israëlische militairen en regeringsmedewerkers zijn eenvoudig uit te voeren", schreef de chef van Kayhan in een commentaar.

Roshans auto explodeerde woensdag nadat twee mannen op een motorfiets magnetische bommen aan het voertuig hadden bevestigd. De 32-jarige atoomgeleerde was op slag dood. Aan de aanslag op Roshan gingen de afgelopen twee jaar zeker drie aanvallen op Iraanse kernwetenschappers vooraf. Teheran beschuldigde onmiddellijk Israël en diens bondgenoten de VS en Groot-Brittannië van de moord.

De Amerikaanse regering heeft elke betrokkenheid echter ontkend. Washington dringt wel aan op strengere sancties tegen Iran. Turkije toonde zich donderdag niet geestdriftig over nieuwe sancties. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zich enkel gebonden te achten aan de strafmaatregelen die de Verenigde Naties Iran eerder hebben opgelegd.