Bioscoopbezoek hoogste in 33 jaar

Vorig jaar was een goed jaar voor de Nederlandse bioscopen. In totaal kochten ruim 30,4 miljoen mensen een bioscoopkaartje, een aantal dat sinds 1978 niet meer is gehaald. Dat maakte de Nederlandse filmbranche dinsdag bekend. Het aantal bezoekers was bijna acht procent hoger dan in 2010. Dat was met ruim 28 miljoen bezoekers ook al een goed jaar.

Het succes van de Nederlandse bioscopen, filmtheaters en arthouses is volgens de filmbranche vooral toe te schrijven aan het succes van de Nederlandse film, de goede ontvangst van 3D-film en de toename van het aantal bioscoopzalen en -stoelen.

"We zien dat vraag niet alleen aanbod creëert, maar dat aanbod ook de vraag doet toenemen", zegt Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie.

De best bezochte film van 2011 was Gooische Vrouwen met ruim 1,9 miljoen bezoekers, een aantal dat Flodder uit 1986 voor het laatst wist te behalen. Op twee staat Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 met ruim 1,3 miljoen bezoekers, en op drie Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides met ruim een miljoen bezoekers. Op vier en vijf staan respectievelijk De Smurfen, met ruim 877.000 bezoekers en The Hangover Part 2, met bijna 766.000 bezoekers.

De bovenste drie titels komen overeen met de top drie van hoogste opbrengsten van 2011. Gooische Vrouwen haalde ruim 15 miljoen euro op, Harry Potter ruim 13 miljoen en de vierde Pirates-film ruim 10 miljoen.

Eind december werd al bekend dat 2011 een uitstekend jaar was wat betreft bioscoopopbrengsten. De recette steeg van ruim 219 miljoen euro naar bijna 240 miljoen, een toename van 9,3 procent.

Toch zijn er ook enkele zorgpunten voor de branche. Als eerste wordt het toenemende downloaden van illegaal aangeboden films genoemd. "We zien dat de leeftijdscategorie van 16 tot 24 jaar steeds minder vaak naar de bioscoop komt", zegt Wolfers. Hij vertelt geen hard bewijs te hebben, maar noemt het gebrek aan kordaat optreden van de Nederlandse overheid wel als zorgpunt. "Het is een ontwikkeling die we uit de Verenigde Staten zien overwaaien".

Ook het huidige regeringsbeleid, waarbij stevig wordt gekort op uitgaven voor cultuur, raakt de bioscoopsector. De gevolgen daarvan verwacht Wolfers echter pas over enkele jaren waar te nemen.


Bioscoopbezoek hoogste in 33 jaar (Foto: Novum)