Eenderde slaat december liever over

Icoon Binnenlands nieuwsEen op de drie Nederlanders zou de maand december liever overslaan. De feestmaand leidt bij velen tot een opgejaagd gevoel en de nodige irritaties. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in het Algemeen Dagblad van zaterdag.

Meer dan eenderde van de ondervraagden (34%) ziet als een berg op ‘tegen al dat gedoe rondom de feestdagen’. Volgens hoogleraar economische psychologie Fred van Raaij aan de Universiteit Tilburg is die 'kerststress' voornamelijk aan mensen zelf te wijten. Door de enorme welvaart kunnen ze gewoon niet kiezen.

Zo kan bijvoorbeeld het kopen en geven van cadeaus bijzonder stressvol zijn. Het moet voor de ontvanger leuk zijn, maar óók voor de gever, en dat valt niet altijd mee, aldus Van Raaij. "Lopen mensen uren over een kerstmarkt, hebben ze nóg geen geschikt cadeautje gevonden. Schuiven ze 'het probleem' maar door naar de volgende week. Ja, dan wordt het stressen."

Wouter Schortinghuis, directeur van een Utrechts tuincentrum dat al vanaf oktober kerstartikelen verkoopt, weet er alles van. "Consumenten hebben blijkbaar de behoefte om zo laat mogelijk inkopen te doen. Als je ziet wat mensen soms op 24 december vlak voor sluitingstijd nog bij ons weghalen, dat wil je niet weten."

Verder hebben winkeliers en toeleveringsbedrijven alle zo hun eigen stress om de maand december zo goed mogelijk door te komen, meldt het artikel.