Nigerianen staken tegen hoge brandstofprijzen

In Nigeria is maandag een nationale staking begonnen. De staking is gericht tegen de stijgende brandstofprijzen en tegen corruptie binnen de overheid.

De impact van de staking was zichtbaar op straat. De wegen in Lagos waren ongewoon leeg. Stakers hadden her en der wegversperringen opgeworpen. Ondanks de oproep van de organisatoren van de staking om de protesten vreedzaam te houden, werden auto's die zich toch op de weg begaven met stenen bekogeld. De oproerpolitie was aanwezig, maar was al snel in de minderheid.

Meer dan duizend demonstranten waren op de been in een park in Lagos. De betogers droegen borden met zich mee waarop president Goodluck Jonathan was afgebeeld met duivelshoorns en lange hoektanden.

De Nigeriaanse regering schafte vorige week de brandstofsubsidies af. Sindsdien zijn de brandstofprijzen meer dan verdubbeld, van iets meer dan 35 cent per liter naar ten minste 74 cent per liter.

Een rechter heeft de staking verboden. De twee grootste vakbonden in het land hebben echter laten weten zich van dat verbod niets aan te trekken. In 2003 werd ondanks een rechterlijk verbod acht dagen gestaakt. Toen werden winkels die openbleven aangevallen en werden verkeerstorens bezet.


Nigerianen staken tegen hoge brandstofprijzen (Foto: Novum)