Iran vindt reddingsactie VS een doodnormale zaak

De Iraanse regering heeft de actie van de Amerikaanse marine om dertien Iraanse vissers te bevrijden uit handen van Somalische piraten zaterdag een humanitair gebaar genoemd. 'Wij verwelkomen dit gedrag', zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Teheran.

Het persbureau Fars, dat dicht bij de invloedrijke Revolutionaire Garde staat, schreef daarentegen dat het redden van zeevarenden een doodnormale zaak is, die nu door de Amerikanen wordt gedramatiseerd. "Een Amerikaanse helikopter die de reddingsoperatie vanaf de eerste minuut filmt doet het op een Hollywood-drama lijken met specifieke locaties en acteurs. De Amerikanen proberen dit in de media te brengen om het Amerikaanse oorlogsschip als redder te presenteren", aldus Fars. "De Iraanse marine heeft al verscheidene buitenlandse schepen uit handen van piraten gered, zonder daar ooit ruchtbaarheid aan te hebben gegeven."

De Amerikaanse reddingsactie volgde op een week waarin Iraanse leiders harde taal spraken, waaronder een verklaring dat Amerikaanse oorlogsbodems niet meer welkom waren in de Perzische Golf. Iran dreigde daarbij de Straat van Hormuz te sluiten, een belangrijke doorvoerroute voor ruwe olie. De Iraanse dreigementen kwamen in reactie op nieuwe economische en financiële sancties van het Westen tegen Iran vanwege zijn atoomprogramma.


Iran blij met reddingsactie marine VS (Foto: Novum)